ja serwisuje auto w Tomaszowie Mazowieckim (Zimny), bardzo dobry serwis, przez 4 lata serwisowania oraz drobnych napraw nie mam ani jednego zastrzeżenia, polecam
Czujnik temperatury zewnętrznej
Zwiń
X
-
Czujnik temperatury zewnętrznej
Witam koledzy..
Zauważyłem ostatnio w swojej octavi, ze czujnik temp. zew. włącza się dopiero po przekręceniu stacyjki, tzn. do tej pory było tak, ze gdy przekręcam stacyjkę to sprawdzałem sobie temp na zew, teraz po przekręceniu stacyjki pokazuje na wyświetlaczu 0.0 i dopiero po chwili temp. stopniowo spada do takiej która jest na zew, wrażenie jest więc takie, ze przekręcając stacyjkę dopiero go załączam.. Miał ktoś z Was taką drobną usterkę, wiecie, co to jest? Czujnik do wymiany??aras
-
-
Zamieszczone przez b-bar01u mnie w O1 są dwa czujniki temp.
jeden w zderzaku, drugi na podszybiu, obok silniczka wycieraczek.
wyswietlacz pokazuje średnią ze wskazaniem, z tego co piszesz wynika że nie ma połączenia z jednym z czujnikow i system dobiera wartość domyślną, stąd ta zwłoka.
Dzięki za odpowiedź, możesz mi jeszcze dokładniej wskazać gdzie są rozmieszczone te czujniki, tzn. ten przy zderzaku L str. P, środek??, a ten przy podszybiu jest on widoczny przy otworzeniu maski, czy trzeba ściągnąć plastik z podszybia.. Jestem zaskoczony, że są aż dwa czujniki, Ty masz klimatronica? Jak mam manualna klimę…aras
Komentarz
-
-
aras_,
1. czujnik, trzeba zdjąć podszybie, te od kierowcy.
2. czujnik trzeba zdjąc dolną, małą kratkę po str. kierowcy w zderzaku.
ja tez mam klimę manual.
dwa czujniki są po to aby mogły pokazać gołoledź na drodze, jeżeli temp. na niższym czujniku jest niższa o >3 st. C od tego na podszybiu to na wyświetlaczu pokazuje się gwiazdka *, przy temp. ogólnej ok.<= +5 st. C
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b-bar01aras_,
1. czujnik, trzeba zdjąć podszybie, te od kierowcy.
2. czujnik trzeba zdjąc dolną, małą kratkę po str. kierowcy w zderzaku.
ja tez mam klimę manual.
dwa czujniki są po to aby mogły pokazać gołoledź na drodze, jeżeli temp. na niższym czujniku jest niższa o >3 st. C od tego na podszybiu to na wyświetlaczu pokazuje się gwiazdka *, przy temp. ogólnej ok.<= +5 st. C
Pozdrawiamaras
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b-bar01u mnie w O1 są dwa czujniki temp.
a w mojej z 2003 ambiente z klimą manualną i innych znanych mi octaviach jest jeden czujnik w zderzaku
ciekawe od czego to zależy->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynolZamieszczone przez b-bar01u mnie w O1 są dwa czujniki temp.
a w mojej z 2003 ambiente z klimą manualną i innych znanych mi octaviach jest jeden czujnik w zderzaku
ciekawe od czego to zależy
Mi też to się wydaje dziwne, ale broń boże nie podważam, nie bardzo mam jak to sprawdzić w minusowej temperaturze nie chce ściągać tego podszybia bo wiadomo zatrzaski mogą popękać, a tak na marginesie na moim wyświetlaczu nie zauważyłem nigdy tej gwiazdki ostrzegającej, być może auta które mają to ostrzeżenie mają dwa czujniki.. moja octavia jest z 99' wersja wyposażenia SLX i tego "bayeru" nie posiada.. może jest to w autach po lifcie z nowa grafika zegarów...aras
Komentarz
-
-
też mam po lifcie - gwiazdkę posiadam - ale drugiego czujnika nie->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b-bar01drugi czujnik trafilem niechcący, jak wyjmowałem cały mechanizm od wycieraczek->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
aras_, a czy u ciebie temp. wyświetla na wyświetlaczu pod zegarem czy tylko na panelu klimatronika (jeżeli takowy masz).
U mnie wersja SLX 99/00 z klimatronikiem wyświetla tylko temp. zew. na panelu klimatronika.
Czy tak powinno być?O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuaras_, a czy u ciebie temp. wyświetla na wyświetlaczu pod zegarem czy tylko na panelu klimatronika (jeżeli takowy masz).
U mnie wersja SLX 99/00 z klimatronikiem wyświetla tylko temp. zew. na panelu klimatronika.
Czy tak powinno być?aras
Komentarz
-
-
Przeglądam schemat czujników jakie występują w Octavi w schemacie climatronika, ale zadnego czujnika na podszybiu koło silniczka wycieraczek; jaki znalazł u siebie b-bar01, to ja nie widzę. Jest tylko czujnik temp. zewnętrznej w zderzaku G17 i fotoczujnik G107. No chyba że bar01 ma jakąś specjalną wersję OctaviZałączone plikiTeraz xenony by krzynol
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bogusgPrzeglądam schemat czujników jakie występują w Octavi w schemacie climatronika, ale zadnego czujnika na podszybiu koło silniczka wycieraczek; jaki znalazł u siebie b-bar01, to ja nie widzę. Jest tylko czujnik temp. zewnętrznej w zderzaku G17 i fotoczujnik G107. No chyba że bar01 ma jakąś specjalną wersję Octavi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jacek Wo.Zamieszczone przez bogusgPrzeglądam schemat czujników jakie występują w Octavi w schemacie climatronika, ale zadnego czujnika na podszybiu koło silniczka wycieraczek; jaki znalazł u siebie b-bar01, to ja nie widzę. Jest tylko czujnik temp. zewnętrznej w zderzaku G17 i fotoczujnik G107. No chyba że bar01 ma jakąś specjalną wersję OctaviTeraz xenony by krzynol
Komentarz
-
Komentarz